| 
In  which 
  discipline   united  state  
  holds   maximum  number 
  of  Nobel  prize  
  awards   
 science  
  physics   chemistry   Medicine- 
  Physiology  | 
| 
September   28 
  is  observed  as    
world  vegetarian 
  day     united   nations 
  day    world  rabies 
  day   world  television 
  day   | 
| 
who  said 
  these  words    
when  i 
  was  leper’s  wounds  
  ,  i  feel 
  i  am  using   
  the  lord  himself  
  . Touch  a  leper  
  touch   him  with 
  love   | 
| 
Junk  e-mail 
  is  also  called  
   
spoof   spool 
  sniffer-script   spam   | 
| 
which  of 
  the  following    cups/trophies   is 
  associated  with  football 
Davis  Cup  
        Deodhar  trophy   
         champions  trophy  
             santhosh  trophy 
   | 
| 
with  whose  
  permission  did  the 
  English   set  up 
  their   first  factory  
  at  sutrat   
Akbar   Jahangir  
             Shahjahan 
                       Aurangazeb 
   | 
| 
Which  one 
  of  the  following   
  is  the  longest   
  National -  Highway  in 
  India   
NH 2   NH   
  7   NH  8   
  NH  31 | 
| 
Blue  color   
  of  the  sky 
  is  consequence  of    
reflection    refraction   scattering 
  dispersion   | 
| 
which  is 
  the  best  known 
  bird  sanctuary  in 
  Hariyana   
sultanpur   Bhartpur  
  Rajaji  sariska   | 
| 
Prime  Minister 
  Manmohan  singh  has 
  declared   decade  2010-2020 as   
Decade  of 
  innovation    Decade  of 
  Science     Decade  of 
  Poetry  Decade  of  Children   | 
| 
What  is 
  the  function  of 
  Keyboard    in  computer 
   
print    Input  
  type       in between  input 
  and   output   | 
| 
which  Indian 
  film  was  nominated 
  as  Oscar   
Jurassic  Park 
                Alma 
  Aras            Elizabeth      Lgaan | 
| 
Navy  day 
  is  observed  on   
Dec  4   Oct  28    Nov 
  7             Nov  14 | 
| 
Who  is 
  the  author  of 
  the  book  Naked 
  Triangle     
RK  Narayan   
  Khushwant  singh    Balwant 
  Gargi   Amrit  Pritam 
   | 
| 
Which  one 
  of  the  following   
  connects   the  different 
  parts  of  a 
  computer  which  usually made  of 
  wires   
URLs               Modem                 Buses 
              CPUs | 
| 
with  which 
  game  does  santhosh 
  trophy  associated   
Tennis   Cricket  
  national  Football    Golf 
   | 
Sunday, 27 April 2014
Question from PA/SA Examination held on 27th April 2014 (Assam Circle) ................. GK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 
Solved Questions Assam Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section
ReplyDelete1) In which discipline United States holds maximum number of Nobel Prize awards?
(A) Science
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Medicine-Physiology
Ans. (D) Medicine-Physiology
2) September 28 is observed as
(A) World Vegetarian day
(B) United Nationas Day
(C) World Rabies Day
(D) World Television Day
Ans. (C) World Rabies Day
3) Who said these words:
When I wash a leper's wounds, I feel I am nursing the Lord himself. Touch a leaper, touch him with love
(A) Mother Teresa
(B) Mother George
(C) Yulkania
(D) Sister Herkey
Ans. (A) Mother Teresa
4) Junk e-mail is also called
(A) Spoof
(B) Spool
(C) Sniffer Script
(D) Spam
Ans. (D) Spam
5) Which one of the following cups/trophies is associated with football?
(A) Davis Cup
(B) Deodhar Trophy
(C) Champions Trophy
(D) Santhosh Trophy
Ans. (D) Santhosh Trophy
6) With whose permission did the English set up their first factory at Surat?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shajahan
(D) Auragzeb
Ans. (B) Jahangir
7) Which one of the following is the longest National Highway in India?
(A) NH 2
(B) NH 7
(C) NH 8
(D) NH 31
Ans. (B) NH 7
8) Blue colour of the sky is consequence of
(A) reflection
(B) refraction
(C) scattering
(D) dispersion
Ans. (C) scattering
9) Which is the best-known bird sanctuary in Haryana?
(A) Sultanpur
(B) Bharatpur
(C) Rajaji
(D) Sariska
Ans. (A) Sultanpur
10) Prime Minister Manmohan Singh has declared decade 2010-2020 as
(A) Decade of Innovation
(B) Decade of Science
(C) Decade of Poetry
(D) Decade of Children
Ans. (A) Decade of Innovation
11) What is a function of a keyboard in a computer?
(A) Print
(B) Input
(C) Type
(D) In between input and out put
Ans. (B) Input
12) Which Indian film was nominated for an Oscar?
(A) Jurrasic Park
(B) Alam Ara
(C) Elizabeth
(D) Lagaan
Ans. (D) Lagaan
13) NavyDay is observed on
(A) Dec 4
(B) Oct 28
(C) Nov 7
(D) Nov 14
Ans. (A) Dec 4
14) Who is the author of the book "Naked Triangle"?
(A) R K Narayan
(B) Khuswabt Singh
(C) Balwant Gargi
(D) Amrit Pritam
Ans. (C) Balwant Gargi
15) Which one of the following connects the different parts of a computer which is usually made up of wires?
(A) URLs
(B) Modem
(C) Buses
(D) CPUs
Ans. (C) Buses
16) With which game does Santhosh Trophy associated?
(A) Tennis
(B) Cricket
(C) National Football
(D) Golf
Ans. (C) National Football
17) The introduction of token currency by Mohammed-bin-Tughlaq did not succeed because
(A) the scarcity of silver for minting the silver Taka was over
(B) Merchants refused to accept the token currency
(C) Extensive counterfeiting of token currency
(D) foreign trade suffered badly
Ans. (C) Extensive counterfeiting of token currency
18) Which one of the following is the first National Park established in India?
(A) Bandipur
(B) Corbett
(C) Velavadar
(D) Peri
Ans. (B) Corbett
19) One light year is approximately equal to:
(A) 10^11 km
(B) 10^15 km
(C) 10^56 Km
(D) 10^16 Km
Ans. (A) 10^11 km
20) Fatehpur Sikri was once the capital of the Mughal Empire. This city was built by
(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Aurangazeb
(D) Jahangir
Ans. (A) Akbar
21) Which state gives Nandi Award?
(A) Kerala
(B) TAmil NAdu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Ans. (D) Andhra Pradesh
22) Who is the author of the book "The Rights of Man"?
(A) Thomas Hardy
(B) Thomas Mann
(C) Thomas Moore
(D) Thomas Paine
Ans. (D) Thomas Paine
23) Which of the following term is used in game of Cricket?
(A) Love
(B) Scoop
(C) LBW
(D) Tee
Ans. (C) LBW
24) Which one of the following was the first English newspaper in India in the 1780?
(A) The Calcutte Gazette
(B) The Bengal Gazette
(C) The Bengal Journal
(D) THe Bombay Herald
Ans. (B) The Bengal Gazette
25) Rain water collected after 30 to 40 minutes of raining is not suitable for drinking because it
(A) Contains bacteria and dirt
(B) Contains dissolved toxic chemicals
(C) is deficient in minerals
(D) is acidic
Ans. (D) is acidic