## Monday, 16 September 2013

### Solved questions - LGO Exam held on dated 15.09.2013

 Please  visit  http://postalguide100.blogspot.in 1       Rs  675  amount  to  Rs   837  in  four  years  at  simple  interest .  If the  interest  rate is  decreased  by  2 %  then   amount  will  be  A 729  b  753  c  763   d  783  S I  for  four  years    837-675=  162 Actual  interest  rate is  6  %   if  2  %  is  decreased     ie  4  %        Then  amount  is   783/- Answer  d  783 2         What  least  number  which  must  be  added  to  1056 so  that  the  sum is  completely  divisible  by   23? A 3  b  18  c  2  d  21 23) 1056 (45       92       ---       136       115       ---        21       ---       Required number = (23 - 21)                     = 2.   Answer   c    2 3       In  a  school  with  600 students  ,  the  average  age  of  the  boys  is  12  years  and  that  of  girls  is  11 years  .  if  the  average  age of  the  school is  11 years  and  9  months   then  the  number  of  girls  in  the  school  is  A 450 b  250 c  150 d  350 Let  the number  of  Girls  be  X    Then  number  of  boys  = (600-x) (11 4/3 * 600 )=  11 x  12 (600-x)    X=7200-7050      =150  Answer  c  150 4       Ram  bought  a  cycle  and  sold  it  for   Rs  4550 which  is  30 %  more  than  this  original  price  .  What  is  the  original price  of  the  cycle  A  3500/-  b  3800/- c 3600/= d  3400/- Let cost price (C.P.) = 100. Profit = 30 %. Selling price (S.P.) =  (100 + 30) = 130. If selling price (S.P.) is  130, then cost price (C.P.) is  100. If selling price (S.P.) is  1, then cost price (C.P.) is \$ (100/130). If selling price (S.P.) is  4550, then cost price (C.P.) is  (100 /130 × 4550) = 3500 Answer   A 3500/- 5         Rahim  sales  a  cow  at a  loss  of  15 %  . if  he  has  sold  it  for  Rs  150 more  than  he  would  have  made  a  profit  of  10 % .  Cost  price  of  the  cow  was A  660   b  600  c  575  d  None of these Let  cost price   be P Sold price =85 % of P 85/100*P+150=110/100*P 25/100*P =150 25P=15000 P=15000/25= 600 Anser   600 6          There  are  some  parrots and  some tigers  in   a  forest  .  if  the  total  number  of  animal  heads  in  the  forest  are  858  and  total  number  of  animal  legs  are  1746 .  What  is  the  number  of  parrots  in  the  forest  A 843  b  847  c  800  d  None of these  Let  the  no  of  parrots    is  assumed  as  X Total  number  of  animals  =  858  Total  tigers  = 858-x   Total  legs  =  2x=4(858-x)=1746 =2x+3432-4x=1746 2x=3432-1746=1686 X=1686/2=843 Answer  a    843 7      LCM of  36 , 45,52, 108 and  236 is  a A 414180   b  480414  c  441180  d  none  of  these 36 = 2*2*3*3* 45 = 3*3*5 52 = 2*2*13 108 = 2*2*3*3*3* 236 = 2*2*59 Therefore, L.C.M of 36, 45, 52, 108, 236 = 2*2*3*3*3*5*13*59 = 414180 Answer    a  414180 8        Salaries  of Akash , Babloo  and  chintu  are  in  the  ratio  of  2:3:5  .  If  their  salaries  were  increased  by  15 %  , 10  %  and  20  %   respectively  What  will  be the  new  ratio of  their  salaries  A 3:3:10    B  23:33:60  C  20:22:40    D  None  of these  Let   Akash  =  2  Babloo  = 3  and  Chintu  =  5  Then  100/115=2  =  23/10              100/110=3  = 33/10             120/100=5=  6 Then  new  ratio  is   23/10 :33/10: 6  =  23:33:60 Answer   b  23:33:60 9      A  man  earns   Rs  20 on  the  first  day  and  spends   Rs  15  on  the  next  day  .  He  again  earns   rs  20  on  the  third  day  and  spends  rs  15  on  the  fourth  day  .  if  he  continues  to  save  like  how  soon   will  have  Rs  60  in  hand  A  on  30  the  day  b  On  40th Day  c  On  27th Day  D  On  17th day  Explanation: Money earned in 2 days = Rs.(20 - 15)  =  Rs. 15. Money earned in 16 days = Rs.(5/2 x 16) ‹=›Rs. 40. On 17th day, money in hand = Rs.(40 + 20 ) = Rs. 60. Answer  d   17th  Day 10    Ajay can  do  a  piece  of  work  in  25  days  and  Sanjay  can  finish  it  in  20  days  .  They  work together   for  5  days  and  Ajay  goes  away  . In  how  many  days  will  Sanjay  finish  the  remaining  work A  11  days  b  12 days  c  14  days  d  None of  these  1 days work of Ajay =1/25                         Sanjay   = 1/20 So  (Ajay+Sanjay)= 1/25+1/20=9/100 5 days work of Ajaya and Sajay=45/100 Remaining work = 1-45/100=55/100 Sajay can do 55/100 work in  55/100/1/20    =  11 Days Answer   a  11 Days 11          The  decimal representation  of a   rational  number  is  A  Always  terminating  b  Either  terminating  or  repeating  c Either  terminating  or  non  repeating Answer b 12         A  hemispherical  bowl  of  internal  radius   9  cm  contains  a  liquid ,  The  liquid is  to  be  filled  into  cylindrical  shaped  small  bottles  of  diameter  3  cm  and  height   4  cm  .  How  many  bottles  will  be  needed  to  empty  the  bowl A  45  b  54 c  35  d  48 Radius of hemisphere= 9 cm volume of hemisphere= 2/3 π r3  = 2/3 x9x9x9 π = 486 π  radius of cylindrical shaped bottles= 3/2 cm height= 4 cm volume of bottles= π r2h = 3/2x 3/2 x 4 π =9 π now, Reaquired no. of bottles= volume of hemisphere/ volume of bottles . =486 π/9π . =54 Hence, no. of bottles required to empty the bowl = 54 Answer   b  54 13          If  the  numerator  of  a  fraction  is  increased  by  200 %   and  the  denominator  is  increased  by  300 %   the  resultant  fraction  is  6/11 .  What  was  the original  fraction .  A  5/11  b  7/11 .  c  8/13  d  8/11  If  numerator  increase  200 %   then    Numerator will be x+2x =3x and denominator increased by 300% means denominator will be y = 3y =4y new fraction will be 3x/4y =6/66 (g 3x/4y = 6/11 dividing numerator by 3 and denominator by 4 both side we will get x/y =6/3/11/4 x/y=6x4/11x3 x/y =24/33 x/y =8/11 Answer  d  8/11 14     If  the  ratio  of areas  of  two  squares  is  9:1  the  ratio  of perimeter  is  A  3:1  b  1:2  c  3:2   d  None  of  these 15   40 Laourers  can  handle  a  task  of  debri  clearance  in  7  days   .  if  5  %  of  the  labourers  leave  after  2  days  .  What  is  the  total  number  of days  the  task  will  take  A 5 5/19 b   5  ½   c  5  7/8     d  5 8/19 16  If  eggs are  bought  at  10  for  Rs  8  and  sold  at  4  for  Rs  5  the  business  result  in  A  50  %  loss   b  56 1/3  %  gain  c  51  %  gain   d  56  ¼  %  gain  Answer  56 ¼ % gain 17  A  fruit  seller  buys  lemons  at  2  for  a  rupees.  His  gain  percent  is  A  10  %  b  15  %  c  20  %  d  25 %  Answer  20 % 18  A  car is  moving  with  a speed  of  36 km/h  .  How  much  time  in  seconds  it  will    take  to  cross  a  500 m  long  bridge  . A  40   b  45 c  50  d  55 Speed 36 KM/H = 36*5/18 M/S =10 M/S So  time  taken to  cross 500m bridge  = 500/10 =  50 Second Answer  50 `             ` 19  Two  cars  start  from  the  same  point  at   8  am  .  In  the  same  direction  .  The  speed  of the first  car  is  60  km/h   and  the  speed  of  second  car  is  55  km/h  .  The  distance  between  them  at  2  p. m  on  the  same  day  is  A  20  km  b  25  km  c  28  km  d  30 km  Time  duration  14-8  =  6 Hrs     2  PM  (  14 hrs) distance by  first   car   6*60  360 KM Distance  by  IInd car   = 6*55   =330 KM So  distance  between  two  car  30 KM Answer  30 KM 20  The    distance  between    two cities   A  and  B  is  520 km  .  One  car  starts  from   city   A  towards  city  B  with  the  speed  of  60  km/h.  At  the  same  time  another  car  starts  from  city  B  towards  city  A   with  a  speed  of 70  km/h  .  After  how  many  hours  they  will  cross  each  other  A  3 hours  b  4  Hours d  5  hours  d  6  hours  Let distance travelled by  A= X Distance  travelled by   B= (520-X) X/60=520-x/70 70X=(520-X)60 70X=520*60-60X 130X=520*60 X=240 ie  Time =240/60= 4 Hrs Answer  4  Hrs 21  A  car towards  50  km  in  first  hour  ,  60  Km  in  second  hour  and  43  km  in  third  hour .  The  average  speed  of  the  car  is  A  43  KM/h  b  50  KM/h   c  51  KM/h  55 KM/h 153/3 Answer 51 KM/h 22  A  car  travels  a  distance  of  150 km  in  3  hours  and  next  242  km  in    4 hours  .  The average  speed  of  car  for  complete  journey A  50 km/h  b  55.25 km/h  c  56 km/h  d 58 km/h  Answer  56 KM/ h 23  If  the  diagonals  of  a rhombus  are  of   measure  12  cm  and  16  cm .  then  this  measure  of  its  side  is  A  10 cm  b 20 cm  c  15 cm  d  96 cm  12/2 cm = 6 cm and 16/2 cm = 8 cm long. Answer  a 10  cm 24 A  watch  was  sold  at  a   profit  of  15 %  .  If  its  cost  had  been  5  %  less  and  it  had  been  sold  for  Rs  21  less  , then  the  profit  would  have  been  10  %   . Find  the  cost   price  of  the  watch   A  200 b  400 c  190  d  None  of  these  Answer 200 25 60  %  of  the  students  in  a  school  are boys  .  if  the  number  of  girls  in  the school  is  300.  Then  the  number  of  boys  is  A  500  b  300 c  450  d  750 If 60% are boys, then 40% must make up the girls. Let x = total number of students then .40x = 300 x = 300/.40=  7.5*100=750  750-300=450 Total  no  of  boys   450 Answer  c  450 Please  visit  our  blog     http://postalguide100.blogspot.in  Prepared  by  s  jayachandran  ,  System  Administrator ,  Mavelikara  Head  Post  office  , 690101 Dear  friends     some  questions   are    published    without  answer If   you    know  the  correct answer    with full  details  or  if  you   have  any   doubt  about   above  said  answer  keys please  intimate   the  same  to  us    for     getting  a  better  result our  email id   shankarjayac@gmail.com   and    sapost2@gmail.com

#### 4 comments:

1. THANK U VERY MUCH GREAT JOB.....

2. Thank u sir pl Solved questions paper - II (LGO)

3. Sir, you have not solved English paper questions. kindly solve. by- mustak.a. hukkeri. belgaum

4. THANK U SIR FOR THE VALUABLE INFORMATION GIVEN